Vi tøyer kronene så langt vi klarer

På SFO på Løvenstad skole anstrenger de ansatte seg for å tøye de ni kronene de har til rådighet per elev. Det er en av skolene Forbrukerinspektørene har besøkt, når de vil finne ut hva som faktisk serveres av mat på norske skoler.

Av Unn Karin Olsen

De ansatte på Løvenstad SFO leter etter tilbud og forsøker å lage sunn og fristende mat til elevene i 1. til 4. klasse hver dag. Foreldrene betaler 400 kroner per halvår, som gir ni kroner til mat per dag. Det er i minste laget, likevel er det mange SFOer som har enda mindre å rutte med. Et par knekkebrød og litt frukt er et vanlig SFO-måltid. Både økonomi, tid og den fysiske utformingen av skolene setter sine begrensninger; de færreste skoler er bygd for å lage og servere mat til elevene.

FBI besøker også en skole like over grensen, i Strømstad, for å få en sammenligning mellom den norske matpakken og den obligatoriske varme lunsjen som alle elever i svensk skole får gratis. Ingen av elevene hadde noen tro på at de tørre skivene kunne duge – det var jo bare «et mellanmål» i deres øyne. I programmet får vi også se hva Vinje kommune i Telemark klarer å tilby sine unge. De fire grunnskolene – inkludert den nye, flotte ungdomsskolen – serverer et måltid mat hver eneste dag. Som oftest er det et brødmåltid med variert påleggsbuffet, men innimellom er det også varm mat. Maten koster 16 kroner per elev og dekkes i sin helhet av kommunen. En prøveordning ga så gode resultater, at det gratis måltidet nå er innført fast.

Følg FBI ut i skolematvirkeligheten.