Unikt skolematprosjekt i Rissa

– Matprosjektet involverer hele kommunen og vi tror vi skal kunne skape mer trivsel, bedre helse og derigjennom optimalisere bruken av ressursknappe offentlige tjenester, sier rådmann Vigdis Bolås i Rissa kommune.

Maten er fellesnevneren når Rissa kommune har satt seg fore å stoppe veksten i helsekostnadene i kommunen. De vil finne ut hvordan et bredt samarbeid – på tvers av sektorene – kan gi effekt på trivsel og ressursbruk. Med seg på laget har de også KS og et knippe forskere med Einar Risvik i spissen. Forskerne fra Nofima, NTNU og Sintef skal følge det 3-årige prosjektet nøye. I alt investeres det 10 millioner, 4 millioner i egeninnsats fra kommunen og KS og 6 millioner i tilskudd fra Regionalt forskningsråd.

– Mat er kilden til et sunt og godt liv, og maten må være mettende og nærende. Vi har som ambisjon å endre en hel kommunes fokus og forståelse for mat. Og når adferd skal endres gjør vi lurt i å starte med barn og unge, sier prosjektleder og forsker Einar Risvik i Nofima. Forebygging gjennom sunne måltider i barnehager og skoler er bare ett av tiltakene i Rissa, som nå blir modellkommune for noe som kan bli videreført i flere norske kommuner.

Her er noen av spørsmålene kommunen vil ha svar på:

– Blir det bedre resultat i skolen hvis barna spiser riktig og godt?

– Kan kommunen arbeide mer optimalt når det gjelder mat og unge?

– Kan vi bygge en god måltidskultur ut fra engasjement slik at barn spiser sunnere og riktigere?

– Kan mat bidra til bedre skole og arbeidsmiljø?

Les mer hos OI! Trøndersk Mat og drikke eller  på Nofima.no.