Svensk verktøykasse for bedre skolemat

Å se til Sverige for å lære mer om skolemåltider, kan være nyttig. Skolmatens Vänner har laget en verktøykasse for arbeidet med mat i skolen.

Den svenske verktøykassen tar selvfølgelig utgangspunkt i en skolehverdag der det finnes servering av skolemåltider og et personale som jobber med maten til daglig. De fleste kommunene har også en eller flere kostsjefer som har ansvar for mattilbudet på en eller flere skoler. For norske kommuner som vurderer å lage et opplegg for matservering i skolene, kan det være mye å lære av erfaringene i Sverige. En mulighet er å reise på befaring for å se løsninger i praksis og snakke med fagfolk. En annen mulighet, som er langt rimeligere, er å ta en titt i verktøykassen og vurdere hva som kan passe inn i en norsk virkelighet.

Et viktig råd – enten skolematsordningen finnes eller skal etableres – er å lage tydelige og målbare måsettinger. Alle trenger et styringsverktøy i arbeidet. Å oppnevne et matråd for skolen, er også en idé som benyttes i Sverige. Et matråd bør bestå av ulike mennesker med forskjellige roller i skolesamfunnet, gjerne også elever, som er engasjert i hva og hvordan i matserveringen. Det gir ressurser og styrker utviklingsarbeidet. Ta en titt i verktøykassen for å få flere ideer!

Vertøykasse 1