Skolematpilot i Oslo

Høyenhall skole serverer gratis lunsj til ungdomsskoleelevene to dager i uka. Maten er det elevene selv som lager.

En onsdag i februar er rundt ti elever i full gang med produksjon fra morgenen av. Dagens lunsjmeny er smoothie bowl. De har selv valgt menyen og hva de vil gjøre ut fra en liste over arbeidsoppgaver, som valgfagsgruppa har laget. Mens noen fyller store og små stålbakker med kornblandinger og frø, er et lite team av gutter i gang med produksjon av store mengder smoothie. Eplejuice, yoghurt naturell og en blanding av frossen frukt går i blenderen. Lærer Siri Tøvik holder et våkent øye med det hele. Elevene har gradvis – fra de startet sist høst – fått mer og mer ansvar. Nå er de stort sett selvgående, forteller hun. Noen slenger inn et spørsmål om hvor de finner plastposer eller hvor de skal plassere det som er ferdig. Det er fremdeles mer enn en time til storefri, så smoothien må i kjøleskapet.

Elevene tar kontrollen

Nora er dagens kantinesjef og har ansvar for at alt er klart til servering. Rett før de sultne elevene rykker inn i aulaen, har hun et hundretalls skåler med smoothie klare. Alle kan forsyne seg selv med topping. Det er flere sorter frø, müsli, Havrefras, kokos og mørk sjokolade å velge mellom. Smoothie bowl med valg av topping er populært. Menyen varierer fra uke til uke, men skal følge kostholdsrådene.

– Elevene har hatt mye teori før de er kommet dit de er nå, forteller lærer Siri Tøvik. Det er valgfaget Produksjon av varer og tjenester, som er felles valgfag for åttende, niende og tiende trinn, som er grunnlaget for den elevstyrte kantina. To grupper skal med to timer i uka lære hva som må til for å drive en kantine.

– Frem til sommeren er det elevene som er i 100 % kontroll av alt fra menyplanlegging, produksjon, markedsføring og servering – og den kjedelige biten med opprydding forklarer Tøvik. – Her skal alle få vist seg frem på alle områder av det vi har lært til nå av å drive en bedrift, også som ledere. Og selvfølgelig skal all innsatsen evalueres.

Krevende omlegging

Rektor Anne Nymoen liker det hun ser. – Elevene er glade for å være her i aulaen, sier hun.

Aulaen og det nærliggende kjøkkenet er en del av forutsetningene for skolemåltidet på Høyenhall skole. Her kan elevene på ungdomsskolen spise lunsj sammen i ett rom. På det lange, smale kjøkkenet er så vidt plass nok til at de kan produsere selv. En del av budsjettet har gått til å ruste opp kjøkkenet slik at de kan ivareta reglene for IK-mat. De har også investert i småutstyr og dekketøy. Engangsservise er ikke greit lenger.

Planleggingen og igangsettingen har vært krevende, det er rektoren og læreren enige om. Opplegget er avhengig av en som har kompetanse til å planlegge og er villig til å bruke de timene det tar for å få alt på plass. Siri Tøvik er bachelor i ernæring og har et brennende hjerte for folkehelse og for at ungdommene får bra mat. Derfor tok hun jobben.

– Dette forutsetter en som Siri, sier rektor Anne Nyland. Hun var sikker på at hun ville søke om å bli testskole for skolemat da de fikk muligheten.– Et av målene var å bruke mat som miljøskaper for bedre miljø på ungdomsskolen, sier hun. Det var lærerne positive til. De ser at trafikken av elever til det nærliggende senteret har gått ned, men fremdeles er det en og annen bolle som finner veien til skolen. Særlig tiende trinn er vant med å ta turen til senteret; å legge om vanene vil ta tid.

Tre piloter i to år

Høyenhall er én av de tre skolene som prøver ut gratis skolemåltid i Oslo. De har fått tildelt et budsjett som de selv disponerer over to skoleår. Majorstuen skole og Stenberg skole, de to andre pilotene, har gjort sine valg ut fra sine forutsetninger. Sammen med de to andre rektorene og representanter for Helseetaten og Utdanningsetaten deltar Nyland i jevnlige evalueringsmøter. Erfaringene skal danne grunnlag for den videre utrullingen frem mot gratis skolemåltider i hele grunnskolen i Oslo.

Smoothie-gutta holder to blendere i gang.

Søt oppgave: Nora (nærmest), Eva og Berya hakker opp mørk sjokolade.

Fullt trøkk i køen når dørene åpnes.

Eva (t.v.) og Josefine digger smoothie bowl.

God stemning.