Se til Danmark

Danskene har en offensiv for å utforske muligheter for helse og et bedre liv gjennom måltider i skolen. Det legges millionbeløp i forskning på hvordan skolelunsjens sammensetning virker på helsen, og det er store prosjekter i gang blant annet i København, med ulike modeller for matservering og involvering av barna.

Se TIL DANMARK 1:
Sund skolemad – med smag, smil og samvær

Fødevareministeriet har laget et inspirasjonshefte for de som jobber med skolemat. Tittelen viser hva de legger mest vekt på: Sund skolemad – med smag, smil og samvær. Her er et utdrag fra forordet, som taler for seg selv:

”Børn spiser i et fællesskab, hvor maden har flere funktioner end blot at mætte. Det er vigtigt at tænke på, når vi som voksne gerne vil have eleverne til at spise sundt og godt. Det er nemlig ikke nok bare at sørge for, at maden indeholder den rette mængde næringsstoffer og er uden skadelige bakterier.”

Smil & samvær
Først og fremst skal barna ha lyst på maten. Vi skal sørge for at maten er innbydende og passer til den situasjonen den skal spises i. Vi skal bygge opp rammer som inviterer til et deilig måltid og morsomme opplevelser med vennene. Målet er at barna opplever den sunne maten som et bilde på godt samvær med venner og dermed blir noe de har lyst til.

Smaken
Smaken påvirker våre sanser, og måltidet skal gjennom utseende, lukt og smak gi barnet en opplevelse av at skolelunsjen betyr noe og ikke er likegyldig fôring. Vår lyst på mat utvikles gjennom hele livet. Den er ofte styrt av hva som umiddelbart virker mest fristende.

Sunn mat
Maten skal også være sunn. Det er en selvfølge som man ikke nødvendigvis snakker så mye om. For det duger ikke å si at havregrøt er sunt eller at melk er bedre enn brus. Den konkurransen som skolens kantine er en del av til daglig, når barna skal velge hva de vil spise, kan kun vinnes, hvis vi gjør det sunne skolemåltidet trendy og velsmakende. Skolemåltidet skal være rammen om en god måte å være sammen på.

(Tre siste avsnitt er oversatt fra dansk av Unn Karin Olsen.)

Hele inspirasjonsheftet kan du lese her:
http://www.altomkost.dk/NR/rdonlyres/D614D013-22D8-4F38-AA50-D9721E9CAD4B/0/InspirationshaefteSundskolemad.pdf

SE TIL DANMARK (2)

I et innlegg i Nye meninger.no hos Dagsavisen i mai 2012 inviterer kommentator Maiken Pollestad Sele oss til å se til Danmark. Hun viser til Eksperimentene med elever som deltar i produksjonen av skolemat i København og de offensive målsettingene for økologisk mat i det offentlige.

Les kommentaren her: http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1012/thread245897/