Pilotprosjekt for måltider i Ullensaker

På Gystadmarka ungdomsskole på Jessheim får de 340 elevene denne høsten tilbud om både frokost og lunsj for 350 kroner måneden.

Tekst og foto: Unn Karin Olsen

– Da jeg så den nye skolen tenkte jeg at dette arealet må vi fylle med skikkelig innhold, sier en entusiastisk rektor på Gystadmarka ungdomsskole. Karen Marie Løberg Furuseth sikter til et storkjøkken og et åpent spiseareal i andre etasje i nybygget, der de flyttet inn i februar. Det er på langt nær bordplass til alle elevene, men når de tar i bruk langbordene oppe, småbord i første etasje og hele ”Kunnskapstrappa” imellom, får de fleste plass.

– Dette er bare helt strålende, utbryter rektor når hun ser de fornøyde elevene som akkurat har hentet seg mat og finner seg et sted å sitte. Nå når kantina er i drift, har skoleledelsen ambisjoner om å skape de beste forutsetningene for læring. – Riktig ernæring og fellesskapsfølelse rundt maten gir bedre konsentrasjon og læremiljø. Godt skolemiljø er grunnlaget for alt vi gjør, slår Løberg Furuseth fast.

Rektor Karen Marie Løberg Furuseth vil skape de beste forutsetningene for læring med felles skolemåltider.

Med NAV på laget

Det var på vårparten at rektor kontaktet avdelingsleder for matopplevelser i rådhuset, Magnus Tvedt-Øresland. Han var ikke tung å be. Som kokk, blant annet med bakgrunn fra Matprat, har Tvedt-Øresland et stort engasjement for at alle barn skal få sunne måltider og oppleve matglede på skolen. Gjennom GNIST mat og opplevelser, som blant annet driver kantina i rådhuset, har han etablert et godt samarbeid med NAV om arbeidstrening og varig tilrettelagt arbeid. Dette blir nå videreført på Gystadmarka ungdomsskole. Med to ekstra personer på kjøkkenet utenom kokken, kan maten lages fra bunnen av og være fersk og fristende.

Vil ha alle med

Cirka 80 prosent av elevene har meldt seg på til skolematordningen denne første høsten, opplyser rektor. Målet er at alle blir med.  Foreløpig er dette et pilotprosjekt, som skal evalueres etter ett år. I dag er det alle de blide ansiktene som er det sterkeste beviset på at skolematen faller i smak.

– For kommunen er dette en vinn-vinn-situasjon, sier Tvedt-Øresland, og mener driftsmodellen Ullensaker kommune har valgt, har et stort potensiale. Flere hender på kjøkkenet gir mindre kostnader på selve maten. Han håper at de i løpet av pilotprosjektet skal få interesse fra flere skoler.

YES! Elevene er superfornøyde med å få både frokost og lunsj på skolen.

Rimelig pakke

Pakketilbudet med frokost, lunsj og en snack mot slutten av dagen er et lavterskeltilbud med en foreldrebetaling på 350 kroner i måneden. Det er 17,50 per dag. De aller færreste vil klare å lage en sunn matpakke for 17,50. I kantina vil maten være variert, sunn og nylaget. Det mange ikke tenker på, er at i et storkjøkken kan en erfaren kokk få mye mer ut av pengene enn hjemme. Hvor langt de rekker, gjenstår å se.

Flere ansatte gir mer nylaget mat for pengene.

Kantineleder Richard Wold har fått oppgaven med å utvikle et passende mattilbud til ungdommene. Han har mange ideer han vil prøve ut og gleder seg til skolekantina er skikkelig oppe og står. Han vil gjerne samarbeide med mat og helselæreren og ser for seg at elever får oppgaver i kantina. Etter hvert kommer det et kortsystem på plass, slik at de kan ha kontroll på at de som spiser har abonnement.

– Inntil videre stoler vi på elevene. Og det er så artig å se at de er så blide og hyggelige, sier han med et smil. Mens vi prater kommer en av gutta bort og sier: – Tusen takk for maten. Det var godt!

”Grab and go”

Kyllingwraps med karri og ingefær, yoghurtdressing og masse grønnsaker. Kjøkkensjef Richard Wold vil utfordre elevene på smak.

Å servere mat til så mange på kort tid og med lite plass, betyr at maten må være klar til å ta med seg og gå videre. Ferdige porsjoner med grøt, supper og wraps passer fint. Innimellom vil det være ferdige varmretter på tallerken. Frokostmenyen vil hovedsakelig bestå av korn- og melkeprodukter og frukt og bær; til lunsj blir det et varmt eller kaldt måltid. Mot slutten av skoledagen servers det oppkuttet frukt eller en annen snack. Dagens kyllingwraps faller tydelig i smak hos ungdommene, dette var enda bedre enn gårsdagens hamburgere, får vi høre.