Ny standard for skolemåltider i USA

I 2012 har USA fått en historisk endring i anbefalingene for skolemåltider etter at en ny lov er signert av president Obama. Forbedringer i skolematen skal forbedre helsen til hele 32 millioner barn, og de første endringene skal være gjennomført innen 1. juli.

Skrevet av Unn Karin Olsen

Førstedame Michelle Obama har frontet kampanjen ”Let’s Move” som skal få amerikanerne i bedre form. Sammen med landbruksminister Tom Vilsack presenterte hun i slutten av januar et sett av nye krav til skolemåltidene som serveres i alle amerikanske skoler. Et panel av ernæringsforskere har deltatt i prosessen for å få fram regler som er i samsvar med nyere ernæringskunnskap. Samtidig tar reglene hensyn til situasjonen skolene befinner seg i. Den overveldende interessen fra publikum og de som er berørt har gitt en stor mengde tilbakemeldinger. Menge av disse ønskene og ideene er også tatt inn.

Den amerikanske standarden beskriver mengden av melk, fullkornsprodukter, frukt, grønnsaker og kjøtt (eller alternativt produkt) som skal tilbys på de ulike alderstrinnene. Det er krav om at både frukt og grønnsaker skal tilbys til lunsj hver dag. Fullkorn brødvarer, med minst 50 % helkorn, skal utgjøre minst halvparten av brødmaten fra starten av og utvides til 100 % etter hvert.

Reformene skal gjennomføres gradvis for alle klassetrinn i løpet av 3 år.

Eksempelmeny som viser endringene i barneskolen.

Ernæringsstandarden og lovverket presenteres her: http://www.fns.usda.gov/cnd/Governance/Legislation/cnr_chart.pdf