Lag en måltidspolitikk for skolen!

Det danske Fødevareministeriet har sammen med organisasjonen Kræftens Bekæmpelse laget et innholdsrikt idéhefte, der de foreslår at hver skole lager sin egen mat-og måltidspolitikk.

Skrevet av Unn Karin Olsen

Undersøkelser av kostholdet hos danske barn viser de samme utfordringer som i Norge: mange barn spiser mye søtsaker og drikker for mye brus. I tillegg får de for lite frukt og grønnsaker i kosten. Dette er den helt konkrete bakgrunnen for at danskene nå har dratt i gang flere prosjekter for bedre mat i skolen. Modellene som tas i bruk er varierte, fra matboder på skolen som selger brødmat, frukt og salat til daglig servering av varme måltider fra buffé. Og nettopp variasjon og kreativitet er det Fødevareministeren har observert på sine skolebesøk. I idéheftet er mange av de modellene som er tatt i bruk beskrevet, og heftet er stappfullt av ideer som er like gode og nyttige i Norge som i Danmark. Er du interessert i å gjøre noe på dine barns skole, kan vi anbefale å gå inn på lenken og les og lær!

Å lage en egen mat- og måltidspolitikk, hva betyr det? Oppfordringen går ut på at hver kommune eller hver enkelt skole skal gjøre jobben med å finne ut hvordan de ønsker å ta ansvar for at barn får et sunnere mattilbud. Hvilke mål vil de sette seg? Hva ønsker de skal serveres og hvordan skal skolen forholde seg til dette?

«En mad- og måltidspolitik er en fælles vedtaget og nedskrevet målsætning om børnenes mad og måltider, mens de er i skole. Politikken skal redegøre for, hvordan skolen forholder sig til den mad, der tilbydes og spises i skolen. Den skal sætte rammerne for måltiderne på skolen. Mad- og måltidspolitikken kan også sætte fokus på, hvordan mad og måltider kan komme til udtryk i undervisningen.»

Definisjon fra idéheftet Mat- og måltidspolitikk i skoler – hvorfor og hvordan

(Idéheftet kan hentes ned i sin helhet som pdf, det er på dansk og 50 sider)