Kokk og kantine på den nye barneskolen

Åsveien skole i Trondheim er en stor byskole med 560 elever fra første til sjuende trinn. Med nybygget i 2015 kom endelig kantina der elevene samles til lunsj hver dag. En fleksibel abonnementsløsning gjør at foreldrene kan velge hvor mange dager barnet deres skal spise skolemåltidet.

Fakta:
560 elever
Kantine med kokk og assistenter
Fleksibel abonnementsordning
Pris per halvår med måltid fem dager i uka: 2425,-

 

Mia og Heine på femte trinn liker å få varm lunsj på skolen.

Mia og Heine på femte trinn liker å få varm lunsj på skolen.

Åsveien skole og ressurssenter på Sverresborg i Trondheim flyttet inn i et flott og moderne nybygg i 2015. Under hele prosjekteringen var tilrettelegging for matservering på planen. Både storkjøkken og kantine er plassert sentralt i bygget. Plass til 200 elever om gangen var det de fikk til. Allerede er elevtallet høyere enn forutsatt, men med inndeling i tre runder, kan alle elevene spise i kantina.

Et møtested

Rektor Stein Wasmuth synes det har vært en spennende prosess fra de første møtene til skolen sto klar med et areal på 11.000 m2. Selv om de kunne lære noe av andre skoler med kantine, er det mye som må gå seg til når alt er nytt både for personale og elever. De første månedene var det mye kø og støy, noe som ble slitsomt for alle. Å forsyne seg med salat fra buffé viste seg å ta altfor lang tid, særlig for de yngste elevene. Her skulle alle sosialiseres til å bli kantinebrukere samtidig, og det ble krevende. Etter et halv års tid har mye falt på plass. Servering og køordning går greit, elevene har faste plasser og tilfredsheten hos de som er med på ordningen er høy . – Det er veldig kjekt nå, sier rektor. Han setter spesielt pris på at kantina er blitt et viktig møtested for elevene og de voksne på skolen.

Organisering og erfaringer

Bjørn Tore Almås er kokk på Åsveien skole.

Bjørn Tore Almås sørger for sunne måltider.

Bjørn Tore S. Almås er kantineleder på Åsveien skole i 60 prosent stilling. Han er kokk og driver eget cateringfirma med mest aktivitet på sommeren. Da er det en fin kombinasjon å jobbe på skolekantine. Noen uker i august ble brukt til planlegging og 1. september 2015 var de klare til åpning. At elevene er fra 5 år og oppover byr på noen ekstra utfordringer. De må finne løsninger som gir flyt og får alle igjennom på den tida som er til disposisjon. Salatbuffé gikk bare ikke, men det går fint også for de minste å forsyne seg selv med brød og pålegg. Best er det de to dagene i uka de har varm mat. Da kan personalet porsjonere ut og serveringen går greit unna. Tilbudet varierer fra dag til dag etter et fast mønster. Det er grøt eller suppe på tirsdag, varmrett på torsdag og brødmat de øvrige dagene.

Ungene liker mat som smaker

Allerede etter det første halve året har kokken mange observasjoner av elevene. Han følger med hvem som trenger hjelp og hva de spiser, og blir kjent med dem. En ting er at barn som var kresne blir mer og mer modige til å smake. Når de ser at de andre spiser noe, prøver de selv også. Smitteeffekten er stor, særlig for de yngste, mener kokken.

– Lærerne jobber for at alle elevene skal ha en positiv holdning, og vi i kantina er ganske strenge, sier han. – Ungene skal prøve, selv om det er noe de ikke vet hva er. Det er svært få protester.

Kantinelederen forholder seg selvfølgelig til retningslinjene når han planlegger menyen; på veggen har han slått opp plakaten med sjekkpunktene. Han er opptatt av variasjon både i valg av råvarer, ulike typer retter og krydder. Ungene liker mat som smaker, og både chili con carne og chicken curry har falt i smak.

Finansiering

Kantinedriften er et nullbudsjett, der inntektene fra abonnement skal dekke kostnadene til lønn og råvarer. I første driftsår er det spennende om det går opp. Rektor mener det ser ut til å balansere, men mye kommer an på oppslutningen. Den var større før jul enn etter jul. Den litt urolige starten kan ha bidratt til at noen trakk seg.

Åsveien skole har valgt en svært fleksibel abonnementsløsning der foreldrene kan velge hvilke ukedager barna skal være med på skolemåltidet. Mest populært er det med de to varmmatdagene. Da er det ca. 400 abonnenter. På brødmat er det noe færre. Uansett går alle elevene i en klasse til kantina sammen med kontaktlæreren. De som abonnerer på skolemelk forsyner seg med det og de øvrige drikker vann. Så kommer matboksene eller mat fra buffeen på bordet. Kontaktlærerne følger med hvem som har abonnement.

Kjøkkenet produserer cirka 3000 porsjoner i uka til skolelunsjen og til SFO. Den ene hele stillingen går på SFO-budsjettet, resten på skolen. Det er 60 % stilling til kantineleder og 50 % til en assistent.

Grøt er godt, syns denne gjengen.

Grøt er godt, syns denne gjengen.

På menyen: Havre- og quinoagrøt med druer og vaniljekesam er dagens meny. Sukker som topping er overhode ikke et tema. En annen favoritt er byggrøt med blåbærkompott. Annenhver tirsdag er det forskjellige typer grøt, de øvrige tirsdagene suppe. Torsdager er det varierte varme retter. Resten av uka er det brød, pålegg, frukt og grønt. Som drikke serveres melk og vann.

Foto: Unn Karin Olsen