Hva spiser franske barn til lunsj?

Skolelunsj i Frankrike: Fire retter, porselen og oppdekning. Nylaget og variert mat. Godkjente ukesmenyer, som sikrer at maten er i tråd med anbefalingene. De eldste serverer de yngste. Det er satt av god tid til måltidet, noe av det viktigste som skjer i løpet av skoledagen.

Skrevet av Unn Karin Olsen

Frankrike er kanskje det landet i verden som tar mat mest på alvor. Mat er kultur på en gjennomgripende og ekte måte. Mat gir gode opplevelser, smaker og dufter, glede. Alt dette får franske barn oppleve fra barnehagen og gjennom hele skolegangen. De får det inn med teskje: velvære, trivsel og det gode liv henger nøye sammen med hvordan du spiser.

Tørr vi kaste et blikk inn i en norsk ungdomsskole klokken 11.30 på en vanlig tirsdag? Elever virrer rundt i korridorer og på skolegården, noen har matpakke og har funnet en plass i trappen for klasserommet er stengt.  Noen har kurs mot nærmeste dagligvarebutikk for å fylle opp med Cola og boller. Noen av jentene drikker litt vann, de pleier ikke å spise lunsj, og ikke frokost heller. Her er det ingen som tenker at mat og lunsmåltid er det viktigste som skjer i løpet av skoledagen.

Det er et kultursjokk for nordmenn å begynne på en fransk skole. Akkurat som det er for amerikanere. Her er en fransk skolelunsj sett gjennom amerikanske øyne:

What French kids eat for shcool lunch puts Americans to shame