Hva koster skolemat?

I Danmark har foreldrene ansvar for skolemat til sine barn, akkurat som i Norge. Utfordringene er de samme: Elever som ikke spiser i løpet av skoledagen, og mange som kjøper boller eller chips og cola i kiosken. Dårlig konsentrasjon og uro. I en dokumentar på dansk tv viser de hva skolematen koster.

Skrevet av Unn Karin Olsen

Hva koster matpakken? Og hva er foreldrene villige til å betale for et daglig skolemåltid? Eller er staten klar til å ta kostnadene?  Det er utgangspunktet i det meget severdige programmet som ble sendt på dansk tv 4. september.

Danskene har kommet fram til at den vanlige matpakken med etpar skiver og litt grønt koster 13 kroner i gjennomsnitt. Regner du med at en ungdomsskoleelev skal ha en frukt og en drikke og nok energi hele skoledagen, er vi kanskje oppe i 35 kroner. Likevel er smertegrensen for hva foreldre er villige til å betale for skolemat langt lavere. Spør du elevene, ligger det rundt 15 kroner, og blir prisen over 20 kroner, faller mange av foreldrene fra.

Diskusjonen om kostnader har såvidt vært oppe i debatten i Norge i valgkampen. SV tallfester at de ønsker at staten skal kunne bidra med 15 kroner per elev per dag til skoler som ønsker å sette igang med skolematordninger. Prisen på ordninger som er i drift varierer fra 10-12 kroner (for brødmat) og opp til 38 (for et fullverdig varmt måltid med drikke til).

I Danmark har de etterhvert fått mange lokale tiltak for å tilby elevene skolemåltider. Faktisk har 70 % av grunnskolene tilbud om mat, men svært mange steder dreier det seg om kantiner som et supplement til matpakken. Mellom 10 og 20 prosent av elevene benytter seg av disse. I barneskolen er det vanlig at nesten alle har med seg matpakke, mens vanene hos ungdomsskoleelevene går fra store matpakker til ingenting, eller kanskje litt snacks eller en hamburger. En klar utfordring er at elevene kjøper det de har lyst på. Er det usunn mat på menyen, velger de gjerne det. Men, som forsker Bent Egeberg Mikkelsen sier: Sørg for sunn mat, så spiser elevene sunnere.

Et skolemåltid til 700.000 danske elever er beregnet til 2,7 milliarder danske kroner.

PS! Når du ser dette programmet, husk at frokost på dansk er lunsj på norsk!

Penge: Hva koster skolemad?