Hva er bra mat i skolen?

– Det er ikke bare maten på tallerkenen som teller, sier prosjektleder Eva Sundberg. Med et bilde av et puslespill viser hun alle de viktige brikkene som sammen skaper en god måltidsopplevelse i skolen.

UtskriftFor det er viktig at de som planlegger og lager mat i skoler og barnehager har flere tanker i hodet. Maten skal selvfølgelig være GOD, slik at den blir spist og skaper matglede. Måltidet skal gi TRIVSEL i skolehverdagen. Maten skal også være TRYGG, så ingen blir syke, og NÆRINGSRIKTIG, slik at den gir energi for skoledagen og er bra for helsen. At måltidet er INTEGRERT betyr at det ses på som et pedagogisk verktøy og er en del av læringen. I vår tid skal vi også tenke på matens og måltidets virkning på miljøet; skolerestaurantene bør hå mål om at maten er BÆREKRAFTIG.
Det er helheten som gir bra mat, som skaper måltidskvaliteten.

1,850.000 måltider

Hver dag serveres det varm lunsj i alle barnehager og skoler i Sverige. Det blir én million åttehundre og femti tusen måltider per dag, fem dager i uken. Det betyr at våre naboer i øst har en enorm kunnskap om skolelunsjer. De vet hva som må til for at opplevelsen av måltidet skal bli bra. Denne kunnskapen samles, systematiseres og formidles tilbake til skolene i det prosjektet Eva Sundberg leder.  På Skolematens Venners seminar på Smak-messen på Lillestrøm i 6. februar, fikk vi høre at det svenske utdanningsdepartementet har gitt «Skolverket» og «Livsmedelverket» et felles oppdrag. Næringsriktig skolemat og utformingen av skolemåltidene er i fokus i prosjektet.

Nyttig materiell

Den svenske skoleloven pålegger kommunene å servere et kostnadsfritt måltid til elevene. Fra 2011 står det også eksplisitt at maten skal være næringsriktig. Hva betyr så det? Og hvordan kan skolene få opp kvaliteten på måltidet? Svar finner vi i ”Bra mat i skolan”. Det er en veileder som punkt for punkt tar for seg brikkene i puslespillet og anbefales som studiemateriell for alle som skal planlegge måltider i skoler og barnehager. For skoleledelsen finnes det egetmateriell.

Skal vi oppnå gode måltider i norske skoler, har vi mye å lære av Sverige. Og kanskje kan de la seg inspirere av våre beste eksempler også.

Eva SundbergEva Sundberg er prosjektleder for kompetansesenteret for måltider i skole og omsorg i det svenske Livsmedelverket.

Presentasjon fra seminar på Smak 6. februar.

Bra mat i skolan – hele veiledningen

Bra mat i skolan – et resymé av rådene