Gratis mattilbud på Meråker skole

Fire dager i uka vanker det gratis frokost og frukt og grønt på Meråker skole. «Mattante» Ann Karin Brenntrø har sendt oss denne rapporten.

Meråker er ei bygd i Trøndelag. Kommunen har en 1-10-skole med rundt 260 elever. Etter en oppstart i det små for noen år siden, har vi nå fått til et gratis mattilbud til alle våre elever fire dager i uka, tirsdag til fredag.

En person er ansatt i 50 % stilling for å gjøre jobben, samt at vi til frokost har med oss en frivillig hver dag fra det lokale pensjonistlaget. De er omkring 20 stykker derfra som rullerer med å hjelpe til.

Frank Leander koser seg med frokost på skolen.

Frokost fra 5.-10. trinn
Dagen starter med frokost for de elever som vil, fra 5.-10. trinn, fra kl. 8 til 8.30, noen elever kommer tidligere. Frokost består av brød, pålegg, melk, te, kakao, juice, havregrøt, frukt og grønt, med variasjoner etter hva vi har. Innimellom har vi speilegg, vi har til og med hatt blomkålsuppe til frokost en gang vi hadde veldig mye blomkål. Rundt 50-70 unger deltar på frokost, noen ganger flere, særlig når det lukter kakao helt ut.
Frokosten har eget kjøkken og to egne rom som vi bruker til dette.

Elever fra femte trinn og oppover spiser frokost sammen før første time.

For 1.-4. trinn er det en ordning der de får frukt og grønnsaker, noen ganger suppe, salat eller annet mellommåltid. Dette får de servert i klasserommene litt før kl. 11. Småtrinnet er i overkant av 100 elever, og alle spiser.

Har kantine
Ungdomstrinnet har egen kantine der resten av matlaging og bespisning foregår. Her blir og mat til småtrinnet laget. Alle elever på ungdomstrinnet har tilbud om frukt og grønt i matpausen, samt at det alltid finnes mat om noen har glemt matpakken sin.

Dagens lunsj: salat med brød og frukt.

Så ofte som mulig, avhengig av råvaretilgang, men minst en gang i uka, vanligvis flere, har vi pop-up-lunsj på kantina. Supper i alle varianter er populært. Salater, smørbrød av forskjellige sorter, stekte poteter med ost, eggerøre; man tager det man haver og lager mat av det. Av og til blir det bare brødskive med hvitost, det er mat det og. Lunsjen er fra kl. 11-11.30. Nesten alle elever på ungdomstrinnet benytter seg av dette.

Elevene i 5.-7. får frukt/grønt litt spredt, noen ganger får de også lunsj, suppe i kopp er populært. Noen ganger inviterer vi enkeltklasser på lunsj i kantina.

I forbindelse med grunnskoleuka i oktober 2019 hadde vi en felleslunsj for hele skolen, elever og ansatte, godt over 300 personer. Da lånte vi samfunnshuset, og hadde lunsjbuffet med suppe, pytt-i -panne, salater og smørbrød. Alt ordet av fire elever fra 9. og 10. trinn, og en ansatt. Mye jobb, men du verden så moro.

Samarbeid med butikken
Vi har et fantastisk samarbeid med den lokale butikken vår som ligger like ved skolen. Der får vi brød før det går i retur dagen etter, og vi får en mengde varer som av forskjellige årsaker ikke blir solgt eller kan selges, på grunn av alt fra brekkasje til datomerking. Vi har tilgang til å sortere frukt og grønt som skal svinnes, og her er det utrolig mye å hente. Med ti epler i posen og ett som er dårlig, betyr det ni helt fine epler som ellers ville bli kastet. Om vi deler de i to, er det et halvt eple å gnage på i friminuttet til hver av 18 unger.

Hver dag sorteres frukt og grønt og andre varer, så tas menyen på sparket ettersom hva som finnes. Noe må vi selvsagt handle inn, basisvarer til frokost med mere, men veldig mye av det vi bruker er varer vi får. Endel kan fryses eller lagres, men mye må brukes fortløpende. Her er det viktig at den med ansvaret har matfaglig bakgrunn, slik at kvaliteten på maten som serveres, sikres. I overkant av 50 000 til mat og utstyr brukes i året.

Med jevne mellomrom er det med elever fra forskjellige trinn og hjelper til. Det har vært både faste dager og løse. Dette kan være alt fra valgfag arbeidslivsfag til elever som har behov for et avbrekk i vanlig klasseromsundervisning. Akkurat nå har vi en ordning der to elever fra mellomtrinnet er med en dag i uken og lager mellommåltid til småtrinnet og lunsj til ungdomstrinnet. Dette går på rundgang slik at alle i klassen får være med.

Her slår vi flere fluer i en smekk: viktigheten av å spise skikkelig, det sosiale omkring måltid, fokus på matsvinn, matvarekunnskap, og vi fanger opp elever som av ulike årsaker ikke spiser hjemme eller ikke har med seg skolemat. Og mere til. Ungene er storfornøyd, og vi ser at det virker.

Slik kan det gjøres å få til skolemåltider uten at det koster skjorta. Måten vi gjør det på, egner seg vel best for skoler som ikke er så store, da det kan være litt vanskelig å planlegge.

Med hilsen mattante i Meråker,
Ann Karin

 

NOEN FAKTA

Meråker skole har vel 260 elever fra 1.-10. trinn
Har gratis mattilbud 4 dager i uka
1.-4. trinn: Får frukt og grønt og av og til et mellommåltid
5.-10. trinn: Får frokost før skoletid
5.-7. trinn: Får av og til lunsj eller frukt og grønt
8.-10. trinn: Får frukt og grønt i lunsjpausen, minst én gang i uka får de lunsj

Matansvarlig har en halv stilling og budsjettet til mat og utstyr er på vel 50.000.
Den lokale butikken og frivillige fra pensjonistforeningen bidrar med resten.

Bildene er tatt av Tor Inge Ringen og May Heidi Strid.