Første skolerestaurant i Norge

Hundsund skolerestaurant skrev historie som den første i Norge til å følge den svenske modellen for varm lunsjservering. Restauranten åpnet da den nye Hundsund grendeskole sto klar høsten 2008. I tre år har ungdomsskoleelevene og lærerne samlet seg til et felles måltid, noe de er svært fornøyd med.

Skrevet av: Unn Karin Olsen

Responsen fra elever og foreldre på tilbudet om varm mat mot betaling var overveiende positiv fra starten av. Et fåtall elever har valgt å beholde matpakken, mens over 90 prosent har tegnet abonnement til en pris på 35 kroner dagen. Måltidet serveres fra buffé og består av en varmrett, salat, brød og knekkebrød. En standardporsjon er utstilt, men elevene forsyner seg selv. Melk og vann tilbys som drikke.

Elevene spiser mer variert

Undersøkelser blant elevene viser at skolemåltidet gir nye erfaringer og utvidelse av hva  de unge liker. 91 % svarer at de har spist mat de aldri har spist før, mens 66 % svarer at de har spist mat som de ikke har likt før, men som smakte ok nå. Av de fem dagene i uka, serveres det fisk to dager. Grønnsaker serveres daglig og mengden som går med er formidabel. I løpet av skoleåret 2009-2010 var forbruket 12,5 tonn grønnsaker og ca. 2 tonn fisk.

Tenker helse

– Vi gjør vårt ytterste for at barn og unge skal få riktig næring i form av god hjemmelaget husmannskost, sier Liselotte Bjelke, daglig leder ved skolerestauranten, som drives av Snarøya Kvinne- og familielag. Retningslinjene som er tatt i bruk for at næringsinnhold og porsjonsstørrelser skal bli riktig, er de som brukes i Sverige, Bra mat i skolan. Til å planlegge og produsere maten har de ansatt en kokk med kostøkonomutdanning. Ove Andreassen har vært kjøkkensjef helt fra starten av. Med seg har han en kokk. Frivillige fra kvinne- og familielaget har stilt opp for at alle hjulene skal gå rundt.

Liselotte Bjelke er selv svensk og var den som tok initiativ til Stiftelsen Skolematens Venner, som ble startet i 2006. I to år drev hun informasjonsarbeid gjennom stiftelsen, før hun valgte å ta jobben som daglig leder på Hundsund skolerestaurant.

– Alle elever burde få et næringsrikt måltid på skolen hver dag, mener Liselotte Bjelke.

Hundsund skolerestaurant

Reportasje fra åpningen