«Bra mat i skolan» i ny utgave

Nylig (i april 2013) kom det nye prinsipper som beskriver hvordan svenske elever skal oppleve skolelunsjen. God mat som tilberedes med omsorg og nok tid til å spise er noe av det som vektlegges.

Skrevet av Unn Karin Olsen

Når svenskene nå har revidert sine prinsipper for skolematen, er det god grunn til å lytte og lære. Med tradisjon for servering av varm mat i skolene helt siden slutten av førtitallet, har våre naboer i øst mer enn nok erfaring til å fortelle oss hva som fungerer og hva man må passe på.

Her er de seks prinsippene for bra mat i skolen:

1. Maten er god og tilberedes med omsorg. En eller gjerne flere alternative retter er tilgjengelig, helst også et vegetarisk alternativ som alle kan forsyne seg av.

2. Måltidet er ev viktig ressurs i det pedagogiske arbeidet. Lærere og elever involveres i aktivitetene og i kvalitetsarbeidet.

3. Måltidet er en hyggelig opplevelse i et trygt miljø, og timeplanen legges slik at alle elever kan spise lunsj i fred og ro.

4. Det er tatt beslutninger om hvordan måltidene skal bidra til miljøarbeidet og holdbart forbruk.

5. Maten som blir servert er næringsriktig og laget av råvarer av god kvalitet.

6. På kjøkkenet finnes det kompetanse, klare rutiner og regelmessig egenkontroll for å sikre at maten er trygg, slik at ingen av spisegjestene risikerer å bli syk.

Kilde: Livsmedelsverket april 2013

denne nettsiden finner du en fullstendig utgave og en kortversjon av ”Bra mat i skolan”